h

RAAD MOET BETER OMGAAN MET FRACTIEGELD

7 maart 2015

RAAD MOET BETER OMGAAN MET FRACTIEGELD

Bij de raadsbrede verantwoording over het fractiebudget over 2014 in de gemeente Boxmeer blijkt dat niet alle raadsfracties zich aan de verordening hebben gehouden. Onbekendheid met de regeling wordt als argument opgevoerd, terwijl deze heel duidelijk is, zo meent de SPBoxmeer. 

De SP gaat al jaren zuinig om met dit geld. Het is immers geld van de gemeenschap. Van het budget over 2014 van 2525 euro is door de socialisten slechts 275 euro gebruikt.

Jaarlijks krijgt elke raadsfractie van de gemeente Boxmeer een fractiebudget voor het functioneren  van de fractie. Hiervan kunnen bijvoorbeeld de drukkosten van begrotingsstukken worden betaald of kosten gemoeid met gesprekken met burgers of deskundigen van buiten de partij (bijv. een kop koffie). In de gemeentelijke verordening staat duidelijk verwoord wat wel en niet gedeclareerd mag worden en wat de hoogte van het budget is.

De SP is verbaasd dat de meeste partijen zich niet aan de regeling houden. Over de jaren 2011 tot 2014 constateert de SP bij monde van fractievoorzitter Johan Koelman dat er structrureel meer gedeclareerd wordt dan toegekend is, structureel nota's ingediend worden die niet onder de regeling vallen, nota's die onder een eerder boekjaar vallen of declaraties die al onder de verleende maandelijkse vergoeding horen te vallen. Ten tijde van de verkiezingen zijn meerdere declaraties gedaan die campagne gerelateerd zijn, terwijl deze expliciet genoemd worden niet onder de regeling te vallen. 

De gemeenteraad van Boxmeer heeft een integriteitsprotocol. “Het wordt hoog tijd dat de raad hier ook naar handelt. Daarnaast moet je eens navragen of bepaalde toegestane declaraties niet afgeschaft moeten worden omdat deze niet fractieondersteunend bevonden kunnen worden.”, zo meent Koelman.

Reactie toevoegen

U bent hier