h

Bomen op het Raadhuisplein?

28 april 2015

Bomen op het Raadhuisplein?

Afgelopen raadsvergadering is er na meerdere keren discussieren in de Commissies en meerdere voorstellen vanuit het college eindelijk een besluit genomen over de bomen op het raadhuisplein. Alle partijen vonden dat er groen moest komen op het kale Raadhuisplein. Echter was de raad verdeeld over of dit grote vaste bomen moesten worden of groen in verplaatsbare bakken. De meerderheid waaronder de SP heeft besloten om te kiezen voor bakken. Dit omdat dit meer flexibiliteit geeft voor evenementen op het plein.

Tijdens de raadsvergadering heeft fractievoorzitter Johan Koelman namens de SP het woord gedaan. Zijn betoog met de argumenten om niet voor de vaste bomen te kiezen kunt u hieronder nalezen.

"De raad neemt vandaag een besluit over de groeninrichting op het Raadhuisplein.
Dat dit geen eenvoudig besluit is, blijkt wel over het aantal keren dat hierover gesproken is.

Ook voor de SP is dit geen makkelijk punt geweest.
De SP is voor bomen. Het plein moet echter ook een evenementenfunctie hebben. We kiezen bewust voor een  evenementenfunctie van dit plein.

Door deze functie, en de samenstelling van de ondergrond, zijn het aantal plaatsen voor bomen beperkt tot 3. Deze 3 plekken hebben we beoordeeld op haalbaarheid en zichtbaarheid.

De boom aan de kant van de garage vormt geen enkele belemmering.

De boom bij de Bock hebben we besproken met mensen van de ijsbaan. De ijsbaan staat gemarkeerd op het plein. Samen met de markering van de boom komt de SP tot de conclusie dat een boom op die plek niet kan.

De laatste boom bij het terras van de Douarierre kan alleen komen als de lichtmast veplaatst wordt. Daarbij is naar de mening van de SP deze boom te dicht aan de kant van het gemeentehuis geplaatst waardoor vanaf het centrum het nieuwe appartementencomplex naast de gemeente niet te zien is en vanaf de rotonde langs de boom gekeken wordt zodat deze niet te zien is. Hiermee verliest deze boom zijn functie. Ook de grootte van de kruin kan bij harde wind problemen geven aan het gemeentehuis.

De SP komt dan ook tot de conclusie dat, hoewel wij liever bomen zouden hebben, wij dit geen haalbaar voorstel vinden met de gedachte van een evenementenplein in het achterhoofd.

Bakken hebben geen wortels in de grond. Hierdoor kunnen ze ook overal geplaatst worden. Indien op goed doordachte plaatsen gezet hoeven deze ook niet of nauwelijks verplaatst te worden."

 

                                     Johan Koelman, fractievoorzitter SP Boxmeer

Reactie toevoegen

U bent hier